Onze Wijngaarden
 

TURKSE WIJN

Turkije is van oudsher beroemd om zijn druiven en wijnen. Al in de oudheid werd er op grote schaal wijn geproduceerd en gedronken door Hittieten, Grieken, Romeinen en Perzen, en ook onder het het islamitische Ottomaanse regime werd er door christelijke bevolkingsgroepen volop wijn gemaakt en geconsumeerd.

De laatste tientallen jaren worden naast de traditionele productiewijzen ook moderne technieken toegepast om de kwaliteit van de wijn te verbeteren.

 

TALAY
 

De wijngaarden van Talay bevinden zich op het schilderachtige eiland Bozcaada aan de Turkse westkust. De oude Griekse naam van het eiland, Tenedos, werd al in de oudheid geassocieerd met goede wijn. Nu is het de naam van een van de vele wijnen die Talay produceert.

De wijngaarden op Bozcaada zijn dit jaar door The Guardian geselecteerd als een van de acht beste terroirs ter wereld. Door het klimaat op het eiland zijn de wijngaarden geschikt voor zowel lokale druivensoorten (bijvoorbeeld Karasakiz, Karalahana en Vasilaki) als internationaal erkende edele druivenrassen (o.a. Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Merlot).

Talay is in 1948 opgericht door drie broers en heeft inmiddels een capaciteit van 2,5 miljoen liter per jaar. Het bedrijf produceert 23 verschillende wijnen.

 

MOLDAVISCHE WIJN

 

Wist u dat William Shakespeare een liefhebber was van wijn uit MoldaviŽ? Hij zei: “Een goede wijn  is een leven waard.” Was hij de enige die van Moldavische wijnen hield? Absoluut niet. Deze wijnen sierden eeuwenlang de tafels van de koninklijke families en beroemdheden, en doen dat nog steeds!

 

Deli Kat Wine heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de wijnen in MoldaviŽ en precies die wijnen gevonden die regelmatig gedronken worden door de Europese elite. U kunt rustig naar de sectie `onze wijnen` kijken voor meer informatie. Deze wijnen van hoge kwaliteit die jarenlang als een verborgen schat in eikenhouten vaten hebben gewacht in de mysterieuze kelders van MoldaviŽ, zijn speciaal gereserveerd voor Deli Kat Wine; dus voor u.

 

Wilt u uzelf als een koning of koningin voelen, dan staan wij tot uw dienst.

 

MoldaviŽ is een van de bekendste wijnproducenten ter wereld. Wijn en MoldaviŽ zijn twee onafscheidelijke begrippen. Al in de oudheid werd in deze regio wijn gemaakt, en de technieken werden van ander op zoon overgedragen en worden tot op heden gebruikt.

Het klimaat en de bodemgesteldheid van MoldaviŽ zijn zeer geschikt voor wijnbouw. Dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat MoldaviŽ op dezelfde breedtegraad ligt als Bordeaux en bourgogne in Frankrijk. Er wordt een breed scala aan kwalitatief goede druivenrassen geteeld die de basis vormen voor uitstekende wijn. De ruim 1500 ha wijngaarden bevinden zich verspreid over het hele land.

 

DOINA VIN
 

De firma Doina Vin is eigenaar van 1500 hectare wijngaarden die verspreid liggen over Moldavie.

Doina vin produceert Muscaat, Traminer en Aligote in het koelere noorden van het land, en de rode druivensoorten Merlot, Cabernet en Pinot Noir in het warme zuiden.

De zwarte aarde van de wijngaarden is rijk aan humus en goed gedraineerd. Het klimaat is gematigd, met voldoende regen en zonneschijn.

De druiven van Doina Vin worden niet machinaal maar met de hand geplukt op precies het juiste moment.

De wijn wordt  minimaal 2 tot 3 jaar in eikenhouten vaten bewaard bij een optimale temperatuur, en wordt gefilterd en gezuiverd voor botteling.

 

Het bedrijf heeft de ambitie om uit te groeien tot een van de kwalitatief beste wijnproducenten van MoldaviŽ. Het produceert de wijn in gelimiteerde hoeveelheden om de kwaliteit te kunnen waarborgen. Dit in tegenstelling tot sommige grote Moldavische bedrijven die zijn overgegaan tot massaproductie van goedkoperesupermarktwijnen”.

 

TOMAI VINEX

 
Tomai Vinex is een van de weinige wijnproducenten in het zuiden van MoldaviŽ. Het bedrijf is gesticht in 1903, toen de rijke landeigenaar Gheorghe Topciu wijnkelders liet aanleggen voor zijn zoon Alexander. De familie bezat wijngaarden bij het stadje Tomai in de regio Gagaoezie. Er werd hoogwaardige wijn geproduceerd, die werd opgeslagen in speciaal voor dat doel gebouwd kelders.
Door het droge klimaat en de eenvoudige, traditionele technieken ter bescherming van de planten worden de druiven van Tomai Vinex op ecologische wijze geteeld. Dat is de manier waarop de mensen van Gagaoezie gewend zijn te werken. Tomai Vinex is nog bezig met de procedure om ECO-cetrificaten te verkrijgen.
De wijnen hebben diverse
kwalitietsprijzen gewonnen en worden door zowel nationale a;s internationale beroemdheden gewaardeerd.
Het fruit, de wijnmaker, de vaten, het glas en de kurk, alles vertegenwoordigt het beste dat mogelijk is, om er voor zorg te dragen dat deze wijn een plek krijgt in de geschiedenis.